Angol vagy bécsi keringő nyitótáncként?

Sokszor kérdezitek, hogy melyik keringőt javasoljuk: bécsi vagy angol keringő legyen? Ismerjétek meg a két táncot, olvassátok el az alábbi összehasonlítást és a táncok rövid leírását. Természetesen az első órán segítünk a választásban,  foglalj időpontot itt.  

(A bécsivel kezdeném, mert az a régebbi és az angol abból alakult ki)

BÉCSI KERINGŐ:

bécsi keringő (ismert német nevén Wiener Walzer) a mai társastáncok közül a leghagyományosabb. Neve a német „waltzen” (forogni, keringeni) szóból származik, a XVI. századtól ismertek hasonló táncok, elsősorban német nyelvterületen.

¾-es ütemre táncolják, azaz egy ütemen belül három lépést tesznek a táncosok. Zenéjében gyors, egyenletes, általában sok benne a vonós hangszer, ami szépen festi alá a lendületes mozgást.

 

ANGOL KERINGŐ:

Az angol keringő  az 1920-as évek elején Angliában alakult ki a bécsi keringőből. Az első, azonnal észrevehető különbség: az angol keringő lassúbb, mint a bécsi keringő. Erre utal angol elnevezése is (slow waltz). Elegáns, változatos tánc.

¾-es ütemre táncolják ezt is. Zenéje jelentősen eltér a bécsi keringőjétől: szentimentális, romantikus muzsika.  

 

 

 Legalapvetőbb különbségek a két tánc között:

ANGOL KERINGŐ

BÉCSI KERINGŐ

lassabb tempójú gyorsabb pattogósabb tempójú
lassúsága miatt romantikusabb hangulatú gyorsabb tempója miatt virtuózabb
a tempó lassúsága miatt kevesebb lépéskombináció fér bele a koreográfiába a tempó gyorsasága miatt több lépéskombináció fér bele a koreográfiába
lassú mozgások jellemzik gyorsabb mozgások jellemzik
   

  

Cikk megjelenése: 2018-07-25 Írta: Gellai Tamás